نرمافزار آباکوس چیست ؟!
نرمافزار Abaqus مجموعه ای بسیار توانمند از برنامههای مدلسازی است که بر پایه روش اجزاء محدود شکل گرفته است و توانایی حل طیف گستردهای از مسائل علمی و صنعتی، از مسائل ساده و دارای تحلیل خطی تا مباحث پیچیده مدلسازی غیرخطی را دارا میباشد. محیط کاربرپسند و جذاب در کنار کتابخانه قوی پیشبینی رفتار مواد مهندسی (از قبیل فلزات، لاستیکها، مواد پلیمری، کامپوزیتها، مصالح عمرانی مثل بتنهای تقویتشده، فومهای فنری، سنگ و خاک) از آباکوس نرمافزاری کارآمد و مورد توجه محققین ساخته است. اولین نسخه از نرمافزار در سال 1978 میلادی توسط شرکت HKS (اعضای شرکت Paul Sorensen، Bengt Karlsson ،David Hibbitt) بصورت رسمی به بازار عرضه شد و هر سال با بهبودهای فراوان و دقت نظر کارشناسان مورد بازبینی قرار گرفته و ارائه نسخههای متعدد آن به شکل منظم با استقبال محققین و صنعتگران روبرو شده است.
در اواخر سال ۲۰۰۲ اسم شرکت از HKS به ABAQUS تغییر یافت و در نهایت در اکتبر ۲۰۰۵ شرکت ABAQUS با ۵۲۵ نفر کارمند توسط شرکت فرانسوی داسو سیستم به قیمت ۴۱۳ میلیون دلار خریداری شد. از آن پس این نرمافزار با اضافه شدن یکسری ابزار دیگر با نام تجاری سیمولیا (Simulia) شناخته میشود. امروزه آباکوس توسط شرکت فرانسوی داسو سیستم (Dassault Systèmes) تولید و عرضه میشود (معرفی شرکت داسو سیستمز).
ریشه نام و لوگو نرمافزار آباکوس از کجاست؟!
نام و لوگوی نرمافزار آباکوس از کلمه “چرتکه (Abacus)” الهام گرفته شده که خود یادآور انجام محاسبات ریاضی است.
طیف کاربرد نرمافزار آباکوس در چه زمینه هایی است؟!
نرمافزار آباکوس به شکل گسترده در صنایع اتومبیلسازی، هوافضا و ساخت تجهیزات صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول، با سایر نرمافزارهای علمی و طراحی سازگار بوده و از زبان متن باز پایتون (Python) برای برنامهنویسی بهره می برد. به همین دلیل توانایی گستردهای در ایجاد تغییرات در مدل ماده و بارگذاری دلخواه را به کاربر میدهد. همچنین این نرمافزار مجموعه بسیار مناسبی از قابلیتهای فیزیکی در دنیای واقعی نظیر پیزوالکتریک، محیطهای آکوستیک، محیطهای متخلخل را فراهم آورده است. جالب است بدانید که نرمافزار ABAQUS در ابتدا با هدف بررسی رفتار فیزیکی غیرخطی مواد ارائه گردید و نتیجه آن قابلیت بالای نرمافزار کنونی در تحلیل بازه گسترده از مواد با رفتار غیرخطی (مانند الاستومرها یا شبه لاستیکها) است.
محصولات آباکوس
نرمافزار اجزاء محدود ABAQUS پنج محصول عمده در دل خود جای داده است:
- Abaqus/Standard
- Abaqus/Explicit
- Abaqus/CAE or “Complete Abaqus Environment”
- Abaqus/CFD (Computational Fluid Dynamics)
- Abaqus/Multiphysics
قابلیتهای Multiphysics در آباکوس به شرح زیر است.
- Abaqus/CFD
- Coupled Eulerian-Lagrangian
- Hydrostatic-Fluid-Mechanical
- Piezoelectric-Mechanical
- Structural-Acoustic
- Thermal-Electric
- Thermal-Mechanical
- Thermal-Fluid-Mechanical
- Structural-Pore Pressure
برای اطلاع بیشتر پیرامون هر کدام از این محصولات، به پست مربوطه یعنی “محصولات آباکوس” مراجعه فرمایید.
ویژگیهای نرمافزار آباکوس
حتما پست ویژگیهای نرمافزار Abaqus را نیز مطالعه بفرمایید تا بیشتر از پیش با این نرمافزار تحلیلی آشنا شوید. در آن آموزش، مباحث “بخشهای پردازش ABAQUS”، “ویژگیهای نرمافزار ABAQUS”، “راهنمای نرمافزار آباکوس”، “انتخاب سیستم واحد در ABAQUS”، “رویه کلی حل در آباکوس” و نهایتا “فایلهای CAD مجاز جهت import شدن در آباکوس”مورد مطالعه قرار گرفته است.
آباکوس یا انسیس ؟
به جرات میتوان مکانیک را از جمله رشته های مهندسی دانست که در هر حوزه دارای چندین نرمافزار توانمند است. موضوعی که در کنار نکات مثبت و کاربردی گاها سبب گمراهی کاربران و محققین در انتخاب یک گزینه مناسب میشود. کافیست یک جستجوی ساده انجام دهید تا سیلی از اطلاعات آموزشی در خصوص هر نرمافزار به ذهن شما روانه شود. آیا ضرورتی در فراگیری تمامی این نرمافزارها وجود دارد؟ آیا تمامی این ابزارها در صنعت و حوزه آکادمیک بکار میروند؟ کدامیک بیشتر مورد پسند کاربران واقع شده؟ در صنعت اقبال عمومی به کدام نرمافزار بیشتر است؟ تفاوت و شباهت ANSYS و ABAQUS در چیست؟! اینها تنها تعداد محدودی از سوالاتی هستند که یک کاربر آماتور در ابتدای مسیر تحصیلی و کاری خود با آن مواجه میشود.
این دو نرمافزار را میتوان از جنبههای زیر مورد بررسی قرار داد.
- هزینه تأمین و خرید نرمافزار
- قلمرو مقایسه ABAQUS و ANSYS
- رابط کاربری و فضای مدلسازی در Abaqus و ANSYS
- مقایسه عملکرد آباکوس و انسیس در حوزه علوم گوناگون
- امکانات جانبی و نرمافزارهای تکمیلی ABAQUS و ANSYS
آموزشی تحت عنوان “نبرد بزرگان: آباکوس یا انسیس ؟” بطور کامل به واکاوی تفاوتها و شباهتهای این دو نرمافزار تحلیلی پرداخته است. در صورتی که هنوز مردد هستید که کدام نرمافزار را انتخاب کنید! حتما آموزش مربوطه را مطالعه بفرمایید.
آموزش آباکوس
پستی تحت عنوان”خط مشی آموزش ABAQUS” در سایت قرار گرفت که در آن آموزش به معرفی خط مشی مرجع آموزش نرمافزارهای مکانیک درآموزش آباکوس پرداختیم. بدون شک شناخت شما عزیزان از مسیر صحیح آموزش آباکوس به شما کمک میکند تا با سرعت بیشتر و کیفیت به مراتب بالاتر قدم در مسیر پیشرفت و تقویت تواناییهای خود و اعتلای صنعت ایران عزیز بردارید. به شما دوستان عزیز توصیه میکنم حتما آن آموزش را مطالعه بفرمایید.
خطاهای آباکوس
با توجه به اهمیت و تنوع خطاهای ABAQUS تصمیم گرفته شد که در یک پست آموزشی مستقل، برخی از متداولترین خطاهای ایجاد شده به هنگام حل یک مسئله به کمک Abaqus و راهکارهای عملی جهت برطرف کردن آنها مورد واکاوی قرار گیرد. بدون شک این مجموعه، راهگشای بسیاری از کاربران و همراهان گرامی در رسیدن به حل دقیق و پایدار یک مسئله در ABAQUS خواهد بود. به همین منظور آموزشی تحت عنوان “خطاهای اباکوس” در سایت قرار گرفت.
سابروتین نویسی در آباکوس
اگر از کاربران پیشرفته و سطح بالای ABAQUS هستید، میدانید که توسعه و بکارگیری مدلها، معادلات ساختاری، المانها و حتی بارگذاریهای خاص بهکمک گزینههای پیشفرض تعبیه شده در آباکوس امکانپذیر نیست؛ اما اگر از راهکارهای جایگزین گروه داسو اطلاع داشته باشید، بیش از پیش این شاهکار دنیای محاسبات و مهندسی را تحسین خواهید کرد.
آباکوس در کنار تمامی امکانات و گزینههای ریز و درشت پیشفرض، این قابلیت را در اختیار کاربران علاقمند قرار داده تا بتوانند به کمک برنامه نویسی در محیط نرمافزار فرترن – FORTRAN (که پایه و اساس نرمافزارهای بزرگ محاسباتی همچون ABAQUS است) نیازهای خود در بالاترین سطوح علمی، پژوهشی و صنعتی را مرتفع سازند. فقط کافیست بر اصول و قواعد اجزای محدود و برنامهنویسی به زبان فرترن تسلط داشته باشید تا هرگونه محدودیتی را دور بزنید و لذت وصفناپذیر توسعه یک حل عددی را تجربه کنید.
با توجه به درخواست شما عزیزان و همراهان گرامی، تصمیم گرفتیم تا در یک پست آموزشی مجزا به معرفی اصول، قواعد و کاربردهای سابروتین نویسی بپردازیم و شما عزیزان را با معروفترین گزینههای سابروتین نویسی در ABAQUS آشنا کنیم. به همین منظور آموزشی تحت عنوان “سابروتین نویسی در آباکوس” در سایت قرار گرفت.
------------------------------------------
منبع: مرجع آموزش نرمافزارهای مکانیک