معرفی نرم افزار Lingo
معمولاً بعد از مدل سازی برنامه ریزی خطی و یا غیرخطی می بایست آن را حل نمود. حل این مدل ها بخصوص اگر مدل پیچیده و گسترده باشد ، بسیار وقت گیر است و در بعضی مواقع غیرممکن است . بنابراین لازم است از نرم افزارهایی که این کار را انجام می دهند و کار را ساده تر می کنند استفاده نمود . نرم افزار لینگو یکی از قدرتمندترین و شناخته شده ترین نرم افزارها در حوزه تحقیق در عملیات است که در بین کاربران رشته های مختلف جایگاه ویژه ای دارد.
امروزه بسیاری از مدلهای بهینه سازی تحقیق در عملیات اعم از مدلهای خطی، غیر خطی و یا عدد صحیح به مدد نرم افزارهای کامپیوتری به سادگی قابل تجزیه و تحلیل میباشند. در این میان میتوان از نرم افزارهایی چون GAMS، GINO، LINDO، LINGO، QSB، TORA نام برد. LINGO بعد از GAMS قویترین نرمافزار تحقیق در عملیات است.
این نرم افزار تحقیق در عملیات ، ساخت شرکت .LINDO Systems Inc است و در رشته مهندسی صنایع کاربرد وسیعی دارد و محیطی مناسب را فراهم آورده است تا در آن به حل مدل های پیشرفته ، مدیریت داده ها و دیگر امور بپردازید. لینگو ابزاری ساده برای بهرهگیری از قدرت برنامهریزی خطی و غیرخطی در فرموله کردن مسائل خیلی بزرگ بهصورت مختصر و تجزیهوتحلیل آنهاست.
نرم افزار دیگری به نام لیندو (Lindo نیز موجود است که Lingo کلیه امکانات آن را در خود دارد و در صورت داشتن Lingo نیازی به Lindo ندارید.) این نرم افزار نیاز به سیستم قوی ندارد و روی یک سیستم معمولی نصب و اجرا می شود و بسیار سبک است.
تفاوت نرمافزار Lingo و Lindo
یکی از سوالات اساسی دانشجویان همیشه تفاوت بین دو نرم افزار لیندو و لینگو است. در سایت سازنده این دو نرمافزار یعنی شرکت Lindo System تفاوت نرم افزار Lingo و Lindo ارائه شده است :
بطور کلی هر دو نرمافزار LINDO و LINGO از یک مجموعه API یکسان استفاده کرده و میتوانند مسائل یکسانی را حل کنند. تفاوت این دو نرمافزار در شیوه نمایش مدلها و کار با آنها برای کاربران است. هر دو نرمافزار میتوانند به عنوان یک افزونه در محیط اکسل استفاده شوند. این ویژگی برای افرادی که به محیط اکسل عادت دارند خیلی مناسب است.
اما نرمافزار لینگو دارای مزایای جانبی زیر است:
در نرمافزار لینگو کاربر میتواند با استفاده از زبان مدلسازی مدلهای متنوعی را با افزودن و کاستن متغیرها طراحی کند. همچنین لینگو میتواند فایلهای ذخیره شده با اکسل را خوانده و با پایگاه داده اکسس ارتباط برقرار کند. همچنین امکانات برنامهنویسی در لینگو به گونهای است که کاربران حرفهای میتوانند از توانمندیهای این نرمافزار در برنامه های نوشته شده خود استفاده کنند. بطور کلی تفاوت چندانی برای کاربران معمولی برای کار با این دو نرمافزار وجود ندارد.
برخی ویژگیهای بارز نرمافزار Lingo:
- بیان ساده مدل ریاضی در محیط نرم افزار
- برقراری ارتباط با اکسل
- حل کننده های بسیار پیشرفته برای سرعت بالاتر حل مدل؛
- مدیریت آسان داده های ورودی؛
- دارای Help کامل برای یادگیری؛
- قابلیت مدلسازی بهصورت کارا و صحیح؛
- قابلیت بالای تحلیل مدل؛
- دارا بودن توابع مختلف ریاضی، آماری و احتمالی؛
- قابلیت خواندن اطلاعات از File ها و Worksheet های دیگر؛
- کار کردن در محیط Windows.
- و همچنین قادر به حل مسائل مختلف بهینهسازی ازجمله:
- برنامههای خطی، کوآدراتیک، خطی عدد صحیح، کوآدراتیک عدد صحیح، عدد صحیح خطی خالص، عدد صحیح کوآدراتیک خالص، غیرخطی، غیرخطی عدد صحیح، غیرخطی عدد صحیح خالص.
کمپانی LINDO Systems در تولید نرم افزارهای دیگری مانند LINDO API، What’s Best، Solve Suite فعالیت می کند. ولی مشهورترین این نرم افزارها در ایران LINGO است.
این نرم افزار می تواند مسائل زیر را حل نماید:
Linear
(Nonlinear (convex & nonconvex/Global
Quadratic
Quadratically Constrained
Second Order Cone, Stochastic
Integer optimization
راهنمای نصب بر روی لینوکس
نسخه های لینوکس LINGO به عنوان یک فایل اجرا با نام LINGO-LINUX-64x86-15.0.run توزیع می شوند که یک برنامه نصب خودکار است و کار لازم را برای راه اندازی LINGO در دستگاه لینوکس شما انجام می دهد. هنگامی که این فایل را روی دستگاه خود کپی کنید، ابتدا بایستی دسترسی های فایل را تعیین و آن را به صورت قابلیت اجرایی به آن داد. بدین منظور یک پنجره ترمینال لینوکس را باز و دستور زیر را در آن وارد کنید :
chmod 755 ./LINGO-LINUX-64x86-17.0.run –v
سپس شما می توانید برنامه را با وارد کردن دستور زیر نصب کنید:
./LINGO-LINUX-64x86-15.0.run
اگر Lingo را به طور نرمال نصب کنید، به طور پیش فرض قرار دادن LINGO در پوشه HOME/lingo17 قرار می گیرد. اگر مجوز LINGO شما چندین کاربر را مجاز می دارد، شما می توانید LINGO را به عنوان یک super user نصب کنید، دراین صورت، LINGO به نصب در پوشه opt/lingo15 که در آن می تواند توسط سایر کاربران در دستگاه قابل دسترسی باشد نصب می شود. در هر صورت، مکان پیش فرض می تواند براساس نیازهای شما تغییر کند.
راهنمای نصب بر روی ویندوز
1- نرم افزار را نصب کنید.
2- نرم افزار را اجرا نکنید و اگر در کنار ساعت نیز در حالت اجرا قرار داد آن را ببندید.
3- محتویات پوشه Patch را در محل نصب نرم افزار* کپی کنید و فایل Patch.exe را اجرا و عملیات Patch را انجام دهید. (توجه داشته باشید چنانچه از ویندوز های 7 و 8 و یا 10 استفاده می کنید برای اجرای فایل Patch.exe می بایستی بر روی آن راست کلیک کرده و گزینه Run as administrator را انتخاب کنید تا Patch به درستی کار کند)
4- نرم افزار را اجرا کنید.
5- با استفاده از شماره سریال موجود در فایل Serial.txt آن را رجیستر کنید.
* محل نصب نرم افزار: پوشه محل نصب معمولاً در درایو ویندوز و داخل پوشه Program Files قرار دارد. همچنین با این روش می توانید محل نصب را پیدا کنید:
- در ویندوز XP: بعد از نصب، روی Shortcut نرم افزار در منوی Start کلیک راست کرده و روی گزینه Properties و سپس روی گزینه Find Target کلیک کنید.
- در ویندوز 7: بعد از نصب، روی Shortcut نرم افزار در منوی Start کلیک راست کرده و روی گزینه Open file location کلیک کنید.
- در ویندوز 8: بعد از نصب، روی Shortcut نرم افزار در صفحه Start Screen کلیک راست کرده و روی گزینه Open file location کلیک کنید، در پنجره ایی که باز می شود مجدداً روی Shortcut نرم افزار کلیک راست کنید و روی گزینه Open file location کلیک کنید.
- در ویندوز 10: بعد از نصب، روی Shortcut نرم افزار در منوی Start کلیک راست کرده و روی گزینه Open file location کلیک کنید، در پنجره ایی که باز می شود مجدداً روی Shortcut نرم افزار کلیک راست کنید و روی گزینه Open file location کلیک کنید.
دانلود lingo
دانلود آخرین نسخه لینوکس (lingo17)
دانلود آخرین نسخه ویندوز 32 بیتی (lingo17)
دانلود آخرین نسخه ویندوز 64 بیتی (lingo17)
دانلود نسخه ویندوز از سایت p30download به همراه کرک
----------------------------------------------
منابع : ایران مشاور ، سایت mosamam.ir ، سایت parsmodir.com ، سایت رسمیلیندو ، سایت p30download.com